Knutemakeriet startet jeg egentlig for mange år siden. Jeg fikk et behov for utstyr til hestene mine og det som fantes på markedet falt ikke helt i smak. Det ble starten på et skikkelig dypdykk i materialer og hvilke egenskaper de ulike materialene hadde. Bryddstyrke, slitestyrke, uv bestandighet med mer. Var naturmaterialer et alternativ? Ja, absolutt, men kun til innendørs bruk og ikke til fjordinger... Lang historie kort: Fjordinger spiser opp høynett i hamp. Etter en del prøving og feiling falt valget på materialer på flatflettet terylene (polyesterfiber) til myke nett, mer motstandsdyktig mot jordslag enn mye annet og hele nettet raknet ikke om en tråd skulle ryke, og de kunne vaskes i maskin, men fortsatt best egnet til små nett og innendørs bruk om vinteren. Veldig populære nett, men disse har jeg pr.d.d. ikke kapasitet til å starte opp igjen med. Knutemakeriet vil bli drevet ved siden av annen jobb og hest (vi vet alle hvor mye tid det tar..).
Etter en stund med håndknyttede nett ble materialer bedre egnet til bruk utendørs og vinterstid testet ut. Hva var best til hele rundballer som var utsatt for vær og vind? Hva frøs til umiskjennelige, uhåndterlige isklumper? Hva kunne lett knytes opp i 20minus og tres på ny ball uten et langt tiningsrituale? Hva kunne spyles rent, legges i bløtt i gjørmesesongen og tørkes relativt hurtig? Hva tålte å stå i direkte solys? Hvor fort ble ulike trådtyper og tykkelser tygd over? Hvor skarp ble tråden for mulen om en gikk ned på trådykkelse og hvor tungt ble nettet om en gikk opp i trådtykkelse? Etter at materialene var valgt og ulike idéer om former og størrelser ble til mer enn bare tegninger og regnestykker ble det også kjørt flere forsøk i ulike flokker med ulike maskestørrelser. Skulle flokken slankes, skulle kun spisetiden forlenges eller skulle en kun forhindre svinn? Det ble en veldig lærerik tid om fôring og ulike fôringsteknikker. Knutemakeriets Megahøynett og ulike varianter av mindre nett for utendørs bruk ble fort populære.
Høsten 2024 hentet jeg hjem islandshesten min etter å ha lånt henne ut noen år, og igjen ble det behov for småmaskede nett. Jeg satt i stallen og sydde nett av noen rester jeg hadde og innså at alt lå til rette for å starte opp Knutemakeriet igjen, om ikke for full maskin så ihvertfall som en bigeskjeft sammen med andre kreative prosjekter jeg driver med. Tiden for relasering av Knutemakeriet ble satt til januar 2025 og driftes under bedriften Runa D. Fjellstad. Sortimentet vil variere, og ting kan gå tomt. Av småmaskede høynett vil Megahøynett prioriteres, og utvalget innen disse kan variere i takt med hva som blir tatt inn av materialer, hva jeg har av ledig kapasitet og mengden vannblemmer i hendene mine.. Jeg syr alle nett selv.
Av relevant kompetanse mtp fôring av hest utover å ha egne hester har jeg og jobbet i flere staller, drevet egen stall med utleie og jeg er utdannet agronom.
Nytt for Knutemakeriet er min interresse for levende historie og sortimentet i nettbutikken vil fra tid til annen være inspirert av dette, deriblant nålebinding. Det hender også at jeg finner frem strikkepinner, grindvev og annet håndarbeid.
- Runa